1. صفحه اصلی
  2. /
  3. بلاگ
  4. /
  5. آکادمی
  6. /
  7. گفتارها
  8. /
  9. نسبت جنبش های اجتماعی...

نسبت جنبش های اجتماعی و نارضایتی ها

نظریه ­های مختلف جامعه شناسی نارضایتی و جنبش­های اجتماعی را با توجّه به مفاهیم جنبش ­ها و دوره­ های تاریخی وقوع آنها در سه بعد کلاسیک، مدرن و پست مدرن تقسیم بندی می­کند.

نظریه ­های جنبش­ های اجتماعی نشان می­دهد که جنبش ­های مختلف شکل گرفته در کشور متاثر از شرایط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و … صورت گرفته اند و در این جنبش­ ها قشرهای مختلفی از مردم حضور داشته ­اند که نشان دهنده امر یکسانی تئوری و عمل می­باشد. در کشور ما نیز جنبش­ های بوجود آمده را می­توان ذیل جنبش­ های صنعتی و پست مدرن قرار داد.

 

جنبش­ های کلاسیک

جنبش­های اجتماعی و انقلاب­ها در دوران کلاسیک شکل منظم و دقیقی نداشتند و در واقع هر خیزش و جنبشی که علیه طبقه حاکم شکل گرفته باشد و تداوم حکومت موجود را تهدید کند در زمره جنبش­های اجتماعی قرار می­گرفت. مطالبه اصلی مردم در این جنبش­ها و اعتراضات حول ارزش­هایی مانند قدرت، برابری و نابرابری است. در این دوره طبقات بالا برای نشان دادن برتری خود و تفاوت با طبقات پایین دست به جنبش و  انقلاب می­زنند تا تمایز خود را از طبقات پایین جامعه نشان دهند. در مقابل، مردم طبقات پایین نیز چون احساس نابرابری می­کنند برای بدست آوردن احساس برابری جنبش­هایی را شکل می­دهند. در جنبش­ها و انقلاب­های دوران کلاسیک میزان خشونت در سطح بسیار بالایی قرار دارد زیرا افراد برای بدست آوردن آنچه جزء ارزش­های آنان محسوب می­شود، دست به هرنوع اقدامی می­زنند و همین امر میزان خشونت را بالا می­برد. اعتراضات کارگری از بارزترین جنبش‌های کلاسیک بوده است.

 

جنبش ­های مدرن

انقلاب و جنبش ­های اجتماعی در دوران صنعتی و مدرن با تفاوت بسیار نسبت به جنبش­های کلاسیک انجام گرفته ­اند. در دوران مدرن افزایش جمعیت، رشد سرمایه  و فردگرایی و از بین رفتن اخوت و عصبیت خانوادگی  باعث بوجود آمدن مسائل جدید در جامعه شده است و جنبش­های اجتماعی شکل جدیدی از خود را بروز می­دهند و شرایط جامعه تاثیر زیادی بر شکل گیری این جنبش ­ها دارد. جامعه شناسان از نظریه جنبش‌های جدید برای توضیح نقش جنبش‌های اجتماعی در جوامع پساصنعتی استفاده می‌کنند. جنبش‌های جدید به مثابه نمود خواست جامعه مدنی برای تغییر ساختاری و همچنین به مثابه پیامد اجتناب‌ناپذیر روابط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی دستخوش تغییر در جامعه پساصنعتی در نظرگرفته‌می‌شوند. جنبش‌های اجتماعی جدید، گروهی از اعمال جمعی با پیوندی سست هستند که جایگزین جنبش‌ اجتماعی سنتی انقلاب پرولتاریایی شدند و بر گروه یا هویت جمعی، ارزش‌ها و سبک‌های زندگی تأکید می‌کنند. این جنبش‌ها برای تغییر، میل به اصلاح ساختاری به جای انقلاب دارند.  این گونه جنبش‌های جدید از قبیل ضد جنگ، محیط زیستی، حقوق مدنی و فمینیستی، از جنبش‌های اجتماعی سنتی دیگر از قبیل جنبش‌های کارگری متمایز هستند. مشارکت‌کنندگان مهم در نظریه جنبش اجتماعی جدید کلاوس اوفه آلبرتو ملوچی، آلن تورن و یورگن هابرماس را شامل می‌شوند. (مجموعه نویسندگان، 1396: 143) این جنبش‌ها از دغدغه‌های اقتصادی فاصله گرفته و دربرگیرنده مسائل محیط زیستی، جنسیتی و فرهنگی میشود.

جنبش ­های پست مدرن و پساصنعتی

این جنبش­ها در پی تحولات گسترده در سال ­های اخیر مانند جهانی شدن، پسامدرنیته و تردید نسبت به بنیادهای فکری مدرنیته شکل گرفته است، طیف وسیع و متناقضی از بومی­گرایی و بنیادگرایی تا اعتراضات فراملی مانند حقوق زنان، حقوق کار، حقوق کودک، حقوق بشر، طبیعت و جنبش­های ضد جنگ و تسلیحات را شامل می­شود (رهبر، 1393).

 

تنظیم: اشکان سبزواری

آنچه در این مطلب میخوانید !
رویداد آموزشی مهارتی شمسا   رویداد آموزشی-مهارتی «شمسا» ویژه مربیان و مروجان سلامت اجتماعی، پنجشنبه...
پیش‌رویداد «مهما» با محوریت طراحی مشارکتی مهارت‌های مواجهه با مسائل اجتماعی، روز دوشنبه 5 آذر...
روشن بودن مفاهیم در کیفیت مواجهه ما با پدیده های اجتماعی تاثیر به سزایی دارد....
  در طول تاریخ مکاتب مختلف سیاسی براساس ارزش­ها و آرمان­های کسانی که در راس...
نظریه ­های مختلف جامعه شناسی نارضایتی و جنبش­های اجتماعی را با توجّه به مفاهیم جنبش...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *